Een perfect plaatje of een negatief zelfbeeld

Tegenwoordig is bijna iedereen online te vinden. Via de social mediakanalen worden vrienden en familieleden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in ons leven. Waar je vroeger met je vrienden afsprak om bij te praten, lees je tegenwoordig op Facebook dat je vriendin een nieuwe baan heeft gevonden.

Foto van Adriana Lima, voor en na photoshop. 
Beeld: 10 bekende celebrities vóór en na photoshop.

De vakantiekiekjes worden niet meer in een fotoalbum geplakt, maar verschijnen afzonderlijk op Instagram of Facebook. Maar wel alleen de foto’s die voldoen aan het ‘perfecte plaatje’ van dit moment, want lijken we niet te dik, dun, lang, klein, licht of donker? En hoe beïnvloedt de media ons perfecte plaatje?

Het perfecte plaatje
Het ideale lichaamsbeeld is door de eeuwen heen enorm veranderd. In een video die BuzzFeed op YouTube plaatste, word je meegenomen door de veranderingen van dit beeld. Zo voldeed je als vrouw in het Oude Egypte [1292 – 1069 voor Christus], aan het schoonheidsideaal als je een symmetrisch gezicht had, met een slank postuur en een hoge taille. Maar in het Oude Griekenland [500 – 300 voor Christus] werd een vollere vrouw met een lichte huidskleur gezien als het schoonheidsideaal. In de jaren 20 van de vorige eeuw werd de vrouw het liefst gezien met een kleine taille en een plat bovenlijf. Slechts 10 jaar later was dit beeld bijgesteld naar een zandloperfiguur met een slanke taille en grote borsten. 

Momenteel voldoe je aan het schoonheidsideaal als je een platte buik hebt, met grote borsten en dikke billen. Niet gek dat je dit beeld dan ook voornamelijk terug ziet komen in de media. Maar volgens fitnessinstructeur Nadine van Londen is het vrijwel onmogelijk om op een natuurlijke manier aan dit schoonheidsideaal te voldoen. ‘Borsten en billen bestaan voor een groot deel uit vet. Als je gaat sporten om een platte buik te krijgen, dan is het heel logisch als je borsten en billen ook dunner worden.’ Volgens Nadine kan het niet anders dan dat er gebruik wordt gemaakt van photoshop om te voldoen aan het perfecte plaatje op Instagram. 

Facetune
Maar ook het hebben van een gladde huid, lange wimpers, volle lippen en witte tanden vallen onder het schoonheidsideaal van dit moment. En laat het meer en deel van de influencers op Instagram nou precies aan dit schoonheidsideaal voldoen. Dit betekent niet dat ze nooit last hebben van een puistje, maar dat zij de juiste app weten te vinden waarmee ze deze puistjes kunnen wegwerken. Facetune is zo’n app. 

Facetune zorgt ervoor dat elk plekje op je huid, zoals een moedervlek of een puistje, netjes wordt weggewerkt. Ook kan je je tanden witter maken, je kaaklijn strakker, je neus kleiner, wimpers langer, enzovoort. Facetune wordt dan ook niet alleen voor het gezicht gebruikt, maar met deze app kun je er ook voor zorgen dat je een grotere kont krijgt, een plattere buik en grotere borsten. Nu alleen nog de juiste filter weten te vinden en je perfecte plaatje is compleet.

Royal Society for Public Health
Influencers zijn inmiddels onwijs populair en vooral tieners kijken erg op naar deze Instagramgebruikers. Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door Royal Society for Public Health [RSPH], ligt hier ook gelijk een probleem. Veel meisjes geven in dit onderzoek aan zichzelf te vergelijken met de foto’s die ze voorbij zien komen op Instagram, zonder rekening te houden met photoshop. Negen op de tien meisjes geeft zelfs aan niet blij te zijn met hun lichaam. Deze meisjes ontwikkelen op deze manier een negatief zelfbeeld, omdat ze denken dat hun lichaam niet goed genoeg is. Een negatief zelfbeeld kan uiteindelijk als gevolgen hebben dat er slaapproblemen, eetstoornissen en depressies worden ontwikkeld. De twee laatstgenoemde kunnen ernstige gevolgen hebben. Zo kan er anorexia worden ontwikkeld, omdat het perfecte plaatje moet worden nagestreefd. En een depressie kan zo ver gaan, dat het nu van het leven volledig verdwijnt voor hem of haar.


Miss supermodel worldwide Kaylee Portegies Zwart deelt een foto op haar Instagramaccount waarop het verschil te zien is tussen de echte en de bewerkte foto.
Beeld: @Kayleerxnne

Het RSPH zou dan ook graag zien dat Instagram acties onderneemt, om een waarschuwing te geven op foto’s die enorm zijn bewerkt. En dat influencers het kenbaar maken als er photoshop is gebruik op hun foto’s. 

Femmy [21] is een regelmatige gebruiker van Instagram en maakt zelf ook gebruik van Facetune op haar foto’s. ‘Ik gebruik het vooral om mijn puistjes en littekens weg te halen en mijn tanden wat witter te maken. De vorm van mijn gezicht pas ik eigenlijk alleen aan als ik vind dat mijn hoofd net iets te dik is.’ Femmy geeft aan zelf ook een periode te hebben gekend waarin ze erg onzeker werd van de foto’s die ze op Instagram voorbij zag komen en snapt ook dat het RSPH graag ziet dat Instagram in actie komt. ‘Ik heb het geluk gehad dat ik ouders heb die mij me met mijn neus op de feiten drukte en mij duidelijk bleven maken dat die plaatjes niet echt zijn. Ik weet niet hoe ik anders zou hebben gereageerd.’ Femmy zou niet willen dat de bewerkings apps verdwijnen maar als bekende celebrities bij een foto aangeven of ze deze hebben bewerkt of niet, zal dat al een groot verschil maken.

Annebel Geijtenbeek

Royal Society for Public Health (mei 2017). #StatusofMind Geraadpleegd op: 10 maart 2020, van: https://www.rsph.org.uk/uploads/assets/uploaded/d125b27c-0b62-41c5-a2c0155a8887cd01.pdf

Hendriks, S. (8 maart 2016). Maak jezelf mooier in een handomdraai met facetune. Geraadpleegd op: 10 maart 2020, van https://www.gsminfo.nl/blog/apps/9141/maak-jezelf-mooier-in-een-handomdraai-met-facetune

BuzzFeed (26 januari 2015). Woman's ideal body types throughout history [videobestand]. Geraadpleegd op: 9 maart 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=Xrp0zJZu0a4

Bronnen bij beeld:
@kayleerxnne (19 mei 2017). Smaller waist, rounder butt, bigger boobs and defined hammies; it's all just an app away [Instagram]. Geraadpleegd op: 11 maart 2020, van https://www.instagram.com/p/BURQuqfhZwF/?utm_source=ig_embed

Ja.be (z.d.). 10 bekende celebrities vóór en na photoshop. Geraadpleegd op: 11 maart 2020, van http://www.ja.be/lifestyle/beauty-fashion/10-bekende-celebrities-voor-en-na-photoshop.html/4

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag